Gerrit Kobus

Overzicht levensloop van onze dirigent Gerrit Kobus

Sedert de zomer van 1993 is Gerrit dirigent van onze fanfare. Wekelijks leidt hij de repetities op donderdagavond en op ad hoc-basis geeft hij ook leiding aan de samenspelgroep. Gerrit heeft al heel wat beleefd in en aan de blaasmuziek. Hierna een greep daaruit.

Op bugel en trompet

Op jonge leeftijd is Gerrit als leerling bij Excelsior begonnen op bugel. Samen met zijn vader en later ook zijn zuster heeft hij bij Excelsior gespeeld tot midden 1970. In dat jaar moest hij kiezen tussen een conservatoriumstudie of een technische academische studie en besloot voor de laatste te gaan. Gerrit heeft Elektrotechniek gestudeerd op de Technische Hogeschool Twente (nu Universiteit Twente) in Enschede. Maar muziek bleef naast deze studie altijd veel aandacht vragen. Inmiddels overgestapt op trompet speelde hij bij onder andere bij Soli Deo Gloria in Enschede, met als dirigenten Ton Kotter en Arnold Span Sr., en later bij Wilhemina-Glanerbrug met als dirigenten Aalco Flink en Sef Pijpers Sr. In die periode speelde Gerrit veel als trompetsolist tijdens koorconcerten, speciale kerkdiensten en opnames voor radio en voor elpees/CD’s. Tevens was hij lid van het destijds bekende Enschedees Koperkwartet. Hoogtepunt uit die periode was een tournee met dit kwartet door Canada.

Muzikant in toporkesten

Begin 80-er jaren stapte Gerrit over op euphonium en dat instrument bespeelt hij nu al weer geruime tijd bij verschillende verenigingen. Eerst nog bij Wilhelmina-Glanerbrug maar na de verhuizing naar Zelhem, als 1e euphoniumspeler bij Union-Zelhem. Midden 90-er jaren besloot Gerrit weer terug te keren naar Wilhelmina-Glanerbrug. Dit is een toporkest dat als harmonieorkest uitkomt in de Concertafdeling. Gerrit speelt daar nog steeds met veel plezier te midden van beroepsmusici, vele collega-dirigenten en amateurs. Als extra inspiratie voor hemzelf ervaart hij daar de muzikale leiding, tot voor kort in de persoon van Hennie Ramaekers, thans Fried Dobbelstein: beiden toppers als dirigent maar vooral ook als pedagoog. Beiden zijn hoofddocent HaFaBra-directie op conservatoria.

Dirigent

Eind 70-er jaren heeft Gerrit directieles gehad van Lex van Diepen, destijds dirigent van de Kapel van de Kon. Luchtmacht. Voor de beide jaarexamens is hij cum laude

geslaagd. Met die vorming en de andere autodidactische bagage is Gerrit in 1981 begonnen als dirigent van harmonieorkest Juliana-Almen. Na een jaar kwam daar het harmonieorkest van Concordia in Eefde bij. Met dit orkest heeft Gerrit regelmatig met succes deelgenomen aan concoursen, waardoor orkest en dirigent samen zijn gestegen van de Tweede afdeling naar de Ereafdeling (nu Tweede Divisie). Memorabele muzikale hoogtepunten in Eefde waren de vele jaarconcerten met diverse pop-, operette- en andere koren en met bekende artiesten waaronder de Gebroeders Brouwer, Ben Cramer en Henk Poort. Gedenkwaardig waren ook de diverse gezamenlijke concerten van alle verenigingen in de gemeente Gorssel onder zijn leiding, waaronder het groots opgezette Bevrijdingsconcert in 1995 en het Millenniumconcert in 2000. Na iets meer dan 22 jaar heeft Gerrit in Eefde een aantal jaren terug afscheid genomen als dirigent, met als een van de laatste muzikale hoogtepunten een eerste prijs in de Tweede Divisie op een KNFM-concours in Veenendaal.

Dirigent bij Excelsior

Inmiddels was Gerrit ook een periode dirigent geweest van nog altijd ‘zijn’ Excelsior- Barlo. Na een onderbreking van enkele jaren is hij bij ons nu al weer ruim 18 jaar bezig aan zijn tweede dirigeerperiode. Hoewel Excelsior een orkest is met relatief veel jeugd zijn we er desondanks samen met Gerrit in geslaagd acht jaar geleden te promoveren van de Eerste afd. naar de afd. Uitmuntendheid (thans 3e divisie). Na een eerste deelname in die divisie in 2007 in Drachten, waar wij hebben bewezen samen terecht in deze divisie thuis te horen, heeft deelname aan een concours in Eibergen november 2010 geleid tot een eerste prijs met 83,4 punten.

Andere orkesten die Gerrit geleid heeft, zijn onder andere:

- De brassband Euregio Brassband in Borne (2006 - 2009);

- Het 70 leden tellende harmonieorkest van de muziekvereniging Blaskapelle Reken in Gross Reken (Duitsland) (seizoen 2009 - 2010);

- Fanfare Crescendo - Ratum (gem. Winterswijk) (interim-dirigent 2010 – 2011)

Gezin

Gerrit is getrouwd met Bernadette en woont in Ruurlo. Samen hebben ze vier kinderen. Na zijn studie is Gerrit een paar jaren docent geweest op MTS’en in Hengelo (O) en Enschede. Na een achttal jaren te hebben gewerkt als projectleider in de ontwikkeling van technisch onderwijsmateriaal op het gebied van Elektronica en Informatica, is Gerrit sinds 1993 in het dagelijkse leven actief als chef-eindredacteur van technische vakbladen bij enkele grote en middelgrote uitgeverijen in het oosten van het land.